Errol Flynn

Weet je nog dat je voor het eerst een film op tv zag en een enorme indruk achterliet? Ik kan het me nog goed heugen dat ik voor het eerst een film op de buis zag. Zo’n televisie met twee ronde knoppen boven elkaar rechtsonder op het toestel. De bovenste voor de het geluid en de onderste om te schakelen tussen Nederland 1 en Nederland 2, meer niet. En als klap op de vuurpijl was het beeld zwart/wit. Ik zat op een zwarte bank met zwarte kussens met een geel/wit ruitmotief en ongetwijfeld had ik een glaasje Raak sinas en een schoteltje Nibbit voor me. Ik moet een jaar of 9, 10 geweest zijn.

De film begon en het was gelijk spannend. Het was er één in het Avonturenfilm genre en de hoofdrol was voor Errol Flynn, in de jaren ’30 t/m ’50 van de vorige eeuw de absolute ster in Hollywood.

Captain Blood (1935) vind ik nog steeds een prachtige film. Natuurlijk is het niet meer te vergelijken met nu maar het echte avontuur spat ervan af. Ik heb later nog vele films van Errol Flynn gezien en heb er dan ook vele in de dvd collectie. Errol Flynn is een echte held met een prachtig maar ook triest levensverhaal. Hij was zwaar aan de drank en drugs en de filmproducenten verboden hem om te drinken tijdens de filmopnames op de set. Hij at tijdens het filmen regelmatig sinaasappels die hij thuis injecteerde met vodka….

Ander titels waar Errol de sterren van de hemel speelt zijn Dodge City (1939), The Adventures of Robin Hood en The Sea Hawk (1940). Hij heeft in 64 films gespeeld, vele als piraat en stierf in 1959 op 50-jarige leeftijd aan een zware hartaanval. Hij bleek het lichaam van een 75-jarige te hebben.